När man ska lämna in en bygglovsansökan behöver man ha flera saker i ansökan. En av sakerna i Stockholm är att man har en utstakning på marken som ska bebyggas.
Har du köpt en tomt som du ska bygga på så är det mycket du behöver tänka på innan du lämnar in en bygglovsansökan. I en bygglovsansökan behöver man bland annat ange yttermåtten för den byggnad som ska uppföras.
Andra saker som ska finnas med är höjdläge och avståndet till tomtgränsen. Det sista är viktigt då det finns bestämmelser för hur nära en granntomt ett hus får ligga. För att få det markerat inför ett bygglov kan man göra en så kallad utstakning. Då märker man ut på själva marken i fråga var byggnaden ska finnas så den stämmer överens med ritningen.
Utstakning inför en byggnation
När det gäller själva utstakningen behöver den normalt utföras innan schaktningen ska göras. Vid en utstakning i Stockholm måste grannen enligt lag kallas om utstakningen gäller vid eller alternativt i en gräns. Detta för att det ska bli korrekt även för grannen innan bygget är igång. Det är ju lättare att flytta några pinnar än en hel byggnad om det skulle vara något fel.
Bra att veta angående utstakning är att det även kan vara två sorters utstakningar. Dels grovutstakningen som görs innan man schaktar eller spränger. Sedan kommer finutstakningen där olika höjder markeras. För det mesta så förekommer finutstakning på ansökan. Då markerar man höjd och hörn med exempelvis pinnar.
Andra inlägg
- Begagnade pallställ för smart lagerförvaring
- Bergvärme Stockholm - tips och råd
- En trapphusrenovering höjer fastighetens värde
- Elektriker Stockholm - ett måste att anlita
- Att flytta en luftvärmepump utan krångel
- Att tänka på när du ska anlita en målare på Kungsholmen
- Målare med gedigen erfarenhet i Stockholm
- Att hyra kyla en nödvändighet för många svenska företag
- Så håller du ditt tak i toppskick med takmålning i Stockholm
- Asbestsanering i Eskilstuna – en nödvändig åtgärd